Till innehållet Till sidfoten Till startsidan

Mode i slottsmiljö och drömmen om ett annat liv

Mode har ofta använt sig av slottsmotivet – som symbol, fond eller estetik. Det faktiska slottslivet präglas ofta av praktiska begränsningar, medan bilden av det snarare handlar om drömmar och fantasier om ett annat liv, fjärran vardagens stress och monotoni.

Genom att studera hur slottsmodet har gestaltats går det att få syn på flera viktiga teman inom modesystemet, kopplat inte minst till frågor om status, hållbarhet och verklighetsflykt.

Föredraget kommer särskilt att ta fasta på hur slottet som symbol fungerar, både i samklang och som en motvikt till den snabba modecykeln och dess urholkande av kläders symboliska värde.

Hanna Wittrock

Hanna Wittrock disputerade i socialantropologi vid Lunds universitet och är idag verksam vid sektionen för företagsekonomi och textilt management vid högskolan i Borås, men har också arbetat mycket med  forskningskommunikation, inte minst genom regelbunden medverkan i SVTs Fråga Lund.

Delta digitalt

Länk till föredraget i zoom

I sommar arrangeras en föredragsserie i anslutning till Mode: Yta med djup – Halland 2021. Samtliga föredrag är kostnadsfria och sker digitalt. Här kan du läsa mer.

 

Föredraget genomförs med stöd av Region Halland - Kultur och

Konst i Halland.

 

Bild: Angelina Bergenwall

 

 

 

Evenemang i {{calendarMonth.format("MMMM")}}

  1. Kungsbacka Konsthall

Aktuellt

Vi erbjuder även

Visningar och verkstäder

Borgmästaregatan 6 Vägbeskrivning
Öppettider
0300-834595 Ring
E-post